WAT IS SUIKER?
Suiker (toegevoegde suiker) komt vaak als de grote boosdoener uit de bus als het gaat om de consumptie van ultra-bewerkte voedingsmiddelen. Zo zit er veel suiker in frisdranken, sappen, sauzen, vleeswaren, zuivelproducten en zelfs voedingssupplementen en medicamenten.
Dit omdat suiker niet alleen wordt toegepast als smaakmaker maar ook als preserveringsmiddel, bindmiddel, kleurstof (bruinen van vlees) en in geven van een goede textuur (medicatie) etc.
Maar wat is suiker precies?
Suiker is een koolhydraat. Koolhydraten zijn suikers waaruit de mens zijn energie (brand- en bouwstoffen) haalt.
Er zijn verschillende typen koolhydraten:
Mono- sacchariden ( heeft een (1) suikermolecuul )
- Glucose
- Fructose
Di- saccharide( heeft twee suikermoleculen )
- Maltose (mout suiker)
- Lactose (melksuiker)
- Sacharose (riet/biet suiker)
Poly- sacchariden( heeft meerdere suikermoleculen)
- Zetmeel
- Cellulose
- Glycogeen
Wanneer we voedsel nuttigen worden de koolhydraten* uit de voeding opgenomen in het bloed als bloedsuiker. Het hormoon insuline zorgt er dan voor dat de bloedsuiker in de lichaamscellen komt. . De functie van de insuline is om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. De suikers worden gebruikt om glycogeen te maken. De glycogeen wordt in de spieren opgeslagen als energie. Is er een overschot aan koolhydraten(glucose) dan wordt dit opgeslagen als vet. Dit proces heet lipogenesis. Hoe vaker de spieren verzadigd raken met glycogeen, hoe meer vet er wordt geproduceerd dit leidt tot overgewicht en andere gezondheidskwalen zoals hart en vaat ziekten.
* enkelvoudige suikers worden sneller opgenomen dan meervoudige