Ultra-bewerkte voeding 

Zout, zoet en vet dat brengt het geld in het laadje. Zo is hoe de doorsnee restaurant houder denkt. Bewust of onbewust worden wij vergiftigd door de voeding die vele fast food restaurants verkopen. Fast food! Ok dus alleen de wereldberoemde frietzaken, niet de eenvoudige bamie van Mae op de hoek of die ooh zo lekkere roti van baas Harie of die krioro njang van baka wojo. Helaas wel!! Ze maken zich allemaal schuldig hieraan. Of het nou om nutritionele, microbiële of chemische schade gaat, ze hebben er allemaal baat bij dat onze gezondheid steeds meer achteruit gaat. 

Offf ligt het probleem helemaal bij onszelf, zijn wij zo gauw te grazen te nemen door die mooie marketing praatjes?? Of is het puur lostoe(lust). Of misschien weten wij gewoon te weinig 🤔

Stof tot nadenken hé!!

Maaaaar!! In dat geval

Let me clear the air for you! Bent u bekend met de term Ultra bewerkte voeding ? 

Niet ? Geen nood!

Wat is ultra bewerkte voeding?

In de wereld waarin wij leven is haast al het voedsel dat wij consumeren bewerkt. Van minimaal bewerkte voeding (snijden, koken, stomen, blancheren, invriezen, fermenteren van groenten, vlees of vis etc.) tot ultra bewerkte voeding ( modificatie door toevoegen van chemicaliën,  kristallisatie van suikerrietsap tot suiker, extrusie van aardappel tot chips, spray drogen van melk tot poedermelk etc). Kortom het voedingsmiddel/grondstof  ondergaat zo een complex industrieel proces dat hij er haast onherkenbaar uit ziet (oorspronkelijke vorm kwijt raakt).  Op zich is er niets mis met het bewerken van voeding, maar wanneer het voedingsmiddel zodanig wordt verwerkt, dat hij zijn hele nutritionele waarde en structuur verliest, dan rijst wel de vraag🤔

Wat is het nut om deze voedingsmiddelen te consumeren indien ze hun vitaminen of proteïnen enzovoort kwijt zijn ?

Een voedingsmiddel dat zijn nutritionele waarde verliest  kan net zo goed als afval worden beschouwd. 

En dan is de vraag die wij onszelf moeten stellen: "Waarom eet ik"?

In de eerste instantie eten we om in leven te blijven. Maar dit doel lopen wij mis doordat wij ons laten misleiden, door mooie marketing praatjes, aantrekkelijke reclames, lekkere geurtjes enzovoorts.. Hierdoor wordt niet alleen de kwaliteit van ons leven minder maar ook de levensduur.

We nemen datgene wat producenten ons voorschrijven op het etiket nog te vaak voor lief. We staan er vaak niet bij stil.
Zo worden we nog te vaak ziek door producten waarvan de samenstelling of vervaldatum onjuist is. Heel veel informatie wordt bewust of onbewust achterwege gelaten. Enn in dat geval is er dus sprake van consumenten misleiding, maar hierover zullen wij een andere keer op ingaan.